Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2015 14:16 - Как ми бе обяснен нагледно Маркс
Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика   
Прочетен: 11127 Коментари: 58 Гласове:
16

Последна промяна: 17.04.2015 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Споменавал съм в блога за този случай, но понеже в момента един ентусиаст се е хванал да ме образова, то нека спомена предишен учител, та да е наясно по каква учебна програма "кълва"

В един следобед/комунистически следобед:)/ мама ми се обади по телефона да ми каже,
че е възпрепядствана за вечерта и се налага да заведа баба на опера. Ставаше въпрос за селската ми баба Тя беше слабо грамотна, едвам четеше и пишеше, но пееше чудесно. И дядо ми, и местния чифликчия /наемал е надничари по жътва и др селски работи/ не са и давали да пее по време на работа  защото другите спирали да работят и я слушали.
Аз също обичах да я слушам макар, че не понасям народна музика-вероятно комплексиран от селския си произход:) Та мама периодично я взимаше от село и я придружаваше на различни музикални представления. Двете бяха антипод на приетите представи за свекърва и снаха.
Не приех "молбата"/ императива беше доста повече от моленето/ радушно, още повече , че "Чочо сан" не бе сред любимите ми опери, но нямаше как да откажа на мама , още повече на баба и отидох. Баба плака, аз зяпах и скучах-в такъв реживм мина представлението. То и чувствителността на баба/преживяваше всичко, все едно на нея и се случва и изключва тотално , че не е сама в залата/ бе също причина да приема с резерви молбата на мама.  Виждайки че е разстроена , предложих на баба след края на представлението да повървим малко пеша. Тръгнахме към "Александър Невски"/обичаше този район/ и смятах от СУто или "Орлов мост" да вземем такси . Както си вървехме, тя извъднъж дръпна към "Двореца"-поне така си мислех. Мина покрай сградата като бърз експрес през малка гара и се насочи към мавзолея. Изтръпнах, тя като всяка сръбкиня освен, че беше музикална бе и с пиперлив език, а с Георги Димитров бяха в "специални отношения"-тя беше станала покрай дядо ми земеделка и не само либретата  приемаше лично. Покрай погрома на Земеделския съюз баба и дядо "минаха метър" само защото имаха синове партизани...

Та тръгва баба към Мавзолея и се спира на метър , два пред гвардейците и почна да говори...говори и плаче...Просто не е за вярване какво говори...говори като пред олтар:

-Георге, Георге...прости ми... Клела сум те, Ранила сум те/да ми ядеш това, да ми ядеш онова б.а./...Улава съм била
Синовете стануше Ора, е снаата даскалица, книги пише/за баба всички с образование бяха даскали/ и на паркет одят...Аз овчарката, ратайката опера слушам...Молим те Георге прости ми...
Стоах като шашнат и не знаех какво да правя. Аз не знаех, но момчетата пред мавзолея знаеха...
Обърнаха се към нас...тоест към баба и взеха за почест...

Защо Маркс?
По същото време готвех кандитатски минимум. На практика изпитите бяха  руски и западен език и "Капитала"
Откровено казано пустоствах, че зарад по голяма квадратура на жилището съм принуден да уча обстойно подобни "прашясали "/ по израз на дружката ми Катана:)/книги и общо взето симпатизирах на булевардната/корекомската/ икономика- все е едно в чии ръце са средствата за производство, важното е да се плаща повече и ако може в "зелено"

За достъпа до обществените фондове на 30 години малко кой мисли. Да , но баба
без да знае добре четмото и писмото, с природната си интелегентност бе разбрала
Маркс за разлика от мен съветския възпитаник, бъдещ кин/днес доктор/  и т н.
-Аз овчарката и ратайката на Опера!!!
Тази изповед  на баба е есенцията на Маркс за мен

Само преди два месеца гостувайки на братовчед в Милано/работеше там/ съпругата ме изнуди да отидем в "Ла Скала" и платих равнсотойността на 120 долара. В италия тогава това бе повече от средната седмична надница, а обърнато в трънския курс сумата бе космическа у нас за оперно представление.
В нас билетчето струваше в тези гадни времена  до два лева , и България бе марка и световна школо в оперното пеене.
В тези гадни времена хората не заборчаваха да се лекуват, образоват. Не търсеха пари на заем да погребат близките си ако щете.
Книгите , театрите, спорта бяха общодостъпни.
Картите за почивка, санаториум бяха на цени по ефтини от това да си останеш вкъщи.
Самодейността в културата и спорта както казах по горе създаде сериозни школи с които иначе семпла в икономическо отношение /но в никакъв случай не мизерна и безпереспективна като днес/ България с право се гордееше . Ще припомня някои имена. Гяуров тръгва от самодеен хор към военното алтилерийско училище в Шумен.
Кабаиванска и Гюзелев от студентски такъв. Гена Димитрова също...Къде ги днес тези дарования...Впрочем дарованията вероятно ги има, но родителите им висят "на помощи" в бюрата по труда...
Къде са блестящите ни спортисти изправяли ни на крака, и предизвиквали сълзи на радост и гордост с постиженията си. Аз искам да питам един "гащник-будител" който в два свои постинга залива с помия великолепните ни спортисти дали знае какво е в задгранични стадиони и зали да се вдига флага ни, да се изпълнява химна ни и хиляди да аплодират шампионите ни. Той-гащникът се радваше /и сподели радоста си с нас/ от рисунката на внучката си която спечелила етап от конкурс за детска рисунка. Разбираема и заслужена радост. Да е живо и здраво детето и да носи много подобни радости! Не е разбираемо обаче как  безспорните успехи на нечии други деца/ защото много рекорди се поставят във възраст близка до детската/ предизвикват отрицание и жлъч. Кои са мутри-Стефка Костадинова/още световен рекордьор/, Боян Радев/един от най значителните колекционери у нас/, Златните ни момичета, Нешка Робева, Стоичков, Бербатов...Разбира се изброявам  на прима виста нищожно количество имена. Десетки са имената на световните и олимпийските ни шампиони. Кой голям спортист у нас е станал мутра/Боевски нагази лука единствен и се плати/. Разните псевдокаратисти и наркомеценати нямат нищо общо с Големия спорт.  За Голямия спорт се иска талант, воля, себеодаване и много патриотизъм. Впрочем както за всеки голям успех. Ще спомена само , че Платон е лбил олимпийски шампион по борба.
И ако някой попита за смисъла от това ще кажа да погледне рано сутрин спринцовките в градинки , подлези и входове. Защото алтернативата на пиянството, наркоманията и безделието са спорта и културата. Тази алтернатива обаче струва пари, много пари които днес отиват за нищонеправещи и некадърни управници, за безмислени нищо недаващи проекти, за вятърни централи и вятърни приказки...
Днес спортът е недостъпен за 80% от българите. Карахме ски с гадже или съпруга през уйкенда за двадесет лева с преспиване на Щастливеца. Днес 20 лева не ви стигат да се качите само. А цените на екипировката, ските...?
Изкарах седмичен курс за уинд сърф за 50 лв в Ахтопол./ там ни беше почивната станция на комбината/ и ми се стори скъпо/днес един час е 100лв/ и купих за другата година няколко сърфа за предприятието. Купувал съм, ски, карти за тенис, плуване...скутер, моторна лодка...И всичко това не се ползваше от разни тюфлеци а от бачкатори-независимо дали са инжинери или изкопчии и зидари от Делиормана.
Всяка махала/извън центъра/ имаше своята спортна площадка. Днес приятели играем неделните си мачлета за 120 лева за 1,5 час. Колко са българите които биха оделили15, 20 лева да поритат. А децата...до спринцовките в подлезите...

Да се върнем към селската ми баба. Тя всичко това бе усетила интуитивно със селския си практичен ум.  Тя освен опера не пропускаше селските надбягвания и селските борби. Искрено се радваше-а и на кушия си харесала дядо, нищо че той уж я крал-откраднала го беше тя:)

Споделих някога тези си мисли за селската ми баба  с другата баба -колежанката, неправилната:)

-Не мога да ти дам смислено обяснение на това което се опитваш да ме попиташ, но животът е най- добърия  колеж. ако внимаваш в материала. Ей тук над нас мен са ме учили да владея чувствата си/ Френският колеж е бил там където днес е физикоматематическия факултет/, а колежът Живот е научил нея  да завладява с чувствата си-гвардейците са приветствали именно чувствата и.

А мен чувствата и  ми позволиха да разбера , че "Капитала" не е "прашясала" и изживяла времето си книга, а настолна  за всеки имащ емоцията и сърцето на баба ми:)











Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - За марксистката теория...
17.04.2015 14:39
Това е една от многото икономически теории.Измислена от евреин.В Германия.И приложена в Русия.
цитирай
2. apostapostoloff - Ей, кандидате!
17.04.2015 15:51
Научи български бе, халгъзник. Пише се еВтини, а не...

Теорийките на Маркс бяха приложени на практика и се оказаха нефелни. Затова човечеството ги изхвърли като ненужна вещ на боклука. Само вие, червените бабички, все още се сещате за тях. И все лъготите ли, лъготите...

Нито образованието, нито медицинските услуги, нито почивките бяха безплатни. Ти взе вече на идиоти да ни правиш. Ама нали всеки съди за другите по себе си...
цитирай
3. blackpredator - Венци, пишеш:
17.04.2015 15:57
"...изпитите бяха руски и западен език и "Капитала""

то и славунчо е чел "Капиталът".
поне така се фръцка-начетен ала мамкаму, а и няма начин, знаем, получавал е заплата-слугинаж преди новия "Девети".
да работиш в "Народна младеж" и "Народна армия" и да не си "капитализиран"?!
тия да ги мъца на тютОфците и загубилите памет звездобройци у блога

според общоприети норми
комунистът е човек който е прочел Капитала
удовлетславунчи сякак!!!

пак според общоприети норми
анти-комунист е човек който е прочел Капитала и го е разбрал....

Венци, ти си отявлен антикомунист!

да ти сторнират рублите!
цитирай
4. vmir - Как не те е срам, бре? Чак не се виждаш какви ги пишеш.
17.04.2015 16:05
Селската ти баба "разбрала" Маркс на операта??? И това било "емоция и сърце" самия гений ВенциВалериев, който си наследил от баба си? Какво общо могат да имат останалите селски баби с операта бре? Защо не се заинтересува как живеят с 20 лева пенсия и как бяха заставени до изнемога да копаят, гледат животни и да не се отлепят от консерваторията край казана с огъня, въпреки гръмките успехи на консервната ни промишленост? Хайде не ми скромничи, че и те били гениални като баба ти, нищо, че нямали синове - партизани. То бива лицемерие и гьонсуратлък, ама чак толкова бива ли бе?
цитирай
5. blackpredator - вмире, шушляк демодиран
17.04.2015 16:28
не четеш ли, че Венци пише за друго време?!
за времето, когато бабите и без Венци ходеха на опера и театър
за времето, когато ходеха на "бани" поне един път в годината
гьонсуратлъка е твоя

ти въОпще имаш ли сурат???!
цитирай
6. vencivaleri1951 - Какво да ти кажа, че да разбереш...
17.04.2015 16:41
vmir написа:
Селската ти баба "разбрала" Маркс на операта??? И това било "емоция и сърце" самия гений ВенциВалериев, който си наследил от баба си? Какво общо могат да имат останалите селски баби с операта бре? Защо не се заинтересува как живеят с 20 лева пенсия и как бяха заставени до изнемога да копаят, гледат животни и да не се отлепят от консерваторията край казана с огъня, въпреки гръмките успехи на консервната ни промишленост? Хайде не ми скромничи, че и те били гениални като баба ти, нищо, че нямали синове - партизани. То бива лицемерие и гьонсуратлък, ама чак толкова бива ли бе?


"Интелекты разные у нас " к сожалению
цитирай
7. vencivaleri1951 - Постоле , не "пикай газ"
17.04.2015 16:46
apostapostoloff написа:
Научи български бе, халгъзник. Пише се еВтини, а не...

Теорийките на Маркс бяха приложени на практика и се оказаха нефелни. Затова човечеството ги изхвърли като ненужна вещ на боклука. Само вие, червените бабички, все още се сещате за тях. И все лъготите ли, лъготите...

Нито образованието, нито медицинските услуги, нито почивките бяха безплатни. Ти взе вече на идиоти да ни правиш. Ама нали всеки съди за другите по себе си...


Това действие за мен е запазено :) Никъде не съм писал за безплатни/"без плата е само сиренцето в капана"/ Написал съм общодостъпни и ако искаш мога да си поиграя и да цитирам извадки от бюлетините на Комитета по цените с отпратка към утвърдените норми , лазценки и щатни заплати.
цитирай
8. vencivaleri1951 - Да, но с известна редакция
17.04.2015 16:48
haralanov написа:
Това е една от многото икономически теории.Измислена от евреин.В Германия.И приложена в Русия.


работи в най-развиващата се икономика в света
цитирай
9. vencivaleri1951 - " Славунчо" чете най-вече себе си
17.04.2015 16:51
blackpredator написа:
"...изпитите бяха руски и западен език и "Капитала""

то и славунчо е чел "Капиталът".
поне така се фръцка-начетен ала мамкаму, а и няма начин, знаем, получавал е заплата-слугинаж преди новия "Девети".
да работиш в "Народна младеж" и "Народна армия" и да не си "капитализиран"?!
тия да ги мъца на тютОфците и загубилите памет звездобройци у блога

според общоприети норми
комунистът е човек който е прочел Капитала
удовлетславунчи сякак!!!

пак според общоприети норми
анти-комунист е човек който е прочел Капитала и го е разбрал....

Венци, ти си отявлен антикомунист!

да ти сторнират рублите!


чете и не се разбира. Не разбира че от това което показва на фотата се вижда най-вече персонаж по Маркс...лумпен персонаж...
Хубав ден/и нощ:)/ блеки
цитирай
10. 1997 - apostapostoloff не разбира от демокрация... и от много друго
17.04.2015 16:58
apostapostoloff написа:
Нито образованието, нито медицинските услуги, нито почивките бяха безплатни. Ти взе вече на идиоти да ни правиш. Ама нали всеки съди за другите по себе си...

apostapostoloff, защо не допускаш коментари в блога си? Това демократично ли е? Първото впечатление е, че се страхуваш, а второто, че не можеш да търпиш някой да мисли различно. Общо взето това води към мисълта, че не понасяш демократичните ценности. Така ли е?
цитирай
11. vmir - 6. vencivaleri1951 -
17.04.2015 17:17
vencivaleri1951 написа:
vmir написа:
Селската ти баба "разбрала" Маркс на операта??? И това било "емоция и сърце" самия гений ВенциВалериев, който си наследил от баба си? Какво общо могат да имат останалите селски баби с операта бре? Защо не се заинтересува как живеят с 20 лева пенсия и как бяха заставени до изнемога да копаят, гледат животни и да не се отлепят от консерваторията край казана с огъня, въпреки гръмките успехи на консервната ни промишленост? Хайде не ми скромничи, че и те били гениални като баба ти, нищо, че нямали синове - партизани. То бива лицемерие и гьонсуратлък, ама чак толкова бива ли бе?


Какво да ти кажа, че да разбереш... "Интелекты разные у нас " к сожалению


Върховен интелект, няма що! Да пробутваш за икономическа теория една апология на терора, бандитнизма и измамата. Каква е тази икономическа "теория", ако за завеждането на една баба на опера, дружките й от цялото село трябва да вършат работата на една цяла индустрия? Или ще ми отговориш, че и канцеларските плъхове във фабриката е трябвало да ядат и хранят семейства, не само баба ти?

И какъв е културният резултат от посещението на операта - бабата "разбира" Маркс, демек - че цялото това безобразие е супер, направо връх на щастието и просперитета! А бабите, на които синовете и мъжете са затрити заради това "щастие"? Или икономическите теории се отнасят единствено за "нас" и "нашите" с бомбите, автоматите и ракетите, а останалите не се броят, защото са фашисти и следователно трябва да се избиват, както зовеш любимият Вова. Какъв интелект виждаш тук, ми то си е жив терор и измама това безобразие!
цитирай
12. vmir - Айде още един тук с баба - партизанка.
17.04.2015 17:25
И тя отишла на опера и там разбрала Маркс.
цитирай
13. haralanov - И коя е ,,най-развиващата се икономика в света"?
17.04.2015 17:27
И коя е ,,най-развиващата се икономика в света"?
цитирай
14. apostapostoloff - Не бяха общодостъпни, мискинино!
17.04.2015 17:32
Висшистите получаваха по 105 лева заплата и 2 лева за опера бяха много голяма сума за тях. Хората по правило нищо не можеха да си купят, защото магазините бяха празни, а стоките, които се намираха тук- там, бяха откровени боклуци. Предимно руски боклуци.

Опитваш се, опитваш се непрекъснато да ни правиш на идиоти, но идиотът си ти. До това води московското образование- създава идиотчета.

Или може би те е налегнал Алцхаймер и не помниш мизерията на комунизма? Иди тогава в Куба, та да си припомниш комунистическата мизерия и тирания.
цитирай
15. podvodni - Ха-ха-ха-ха. Венци, простими за ...
17.04.2015 17:49
Ха-ха-ха-ха.
Венци, простими за просташкият смях но днес се случват чудеса.
Т.е. синхроничности по нашему (звездобройски).
След като прочетох за пръв път постинга ти, оставих коментара си за по-късно. След известно време ме навестиха едни доста интересни мисли които се обормиха като коментар. До някаква степен този коментар бе свързан и с ВМР.
Но, когато, по-късно ( демек, сега) прочетох коментарите, направо ми призля от смях защото, реакцията на ВМИР бе точно такава която ясно кореспондира с моят мисловен коментар.
А ето какво смятах да ти пиша:

"Тъй-тъй, значи ето от къде идва проблемите на социализма - неуки баби на опера.
Вместо да бачкат на полето, те тръгнали, молати са, на опера! И кой ще бачка вместо тях, а? Съвестните, интелегентните и заробени честни частници (бивши). А комунистическите баби, ще получават кинти без да са си мръднали пръста. От горе на това ще ходят на опера.
Операта не е за комунисти! Тя е за цвета на нацията който бе безмилостно унищожен от комунетата.
Ярък пример за истински предприемателски дух е чорбаджията който не е искал да наема баба ти, щото пеела и нарушавала производственият процес.
Икономиката, просперитета и прогреса иска работници които работят съвестно, а не самодейци, самородни таланти и любители на операта.
Ако не верваш питай ВМИР и той ще ти го обясни по-ясно!"

И ето какво писа ВМИР по въпроса:

"Върховен интелект, няма що! Да пробутваш за икономическа теория една апология на терора, бандитнизма и измамата. Каква е тази икономическа "теория", ако за завеждането на една баба на опера, дружките й от цялото село трябва да вършат работата на една цяла индустрия? "
цитирай
16. 1997 - За мизерията преди Десети говорят пеликаните от времената след.
17.04.2015 17:59
apostapostoloff написа:
Висшистите получаваха по 105 лева заплата и 2 лева за опера бяха много голяма сума за тях. Хората по правило нищо не можеха да си купят, защото магазините бяха празни, а стоките, които се намираха тук- там, бяха откровени боклуци. Предимно руски боклуци.

Така учат и по новите учебници, какво да се прави, пропаганда. Но старите помнят... е не чак толкова старите от времето на 105 лв. на висшист. Това към 1970 ли е било? 25 год. след Девети и 20 г. преди "45 год. стигат, времето е наше"? Абе, на кои беше времето? К`о стана с тез `ора?
цитирай
17. blackpredator - вмире,
17.04.2015 17:59
ти къде прочете в постинга за ""нас" и "нашите" с бомбите, автоматите и ракетите, а останалите не се броят, защото са фашисти и следователно трябва да се избиват, както зовеш любимият Вова."

тук става въпрос за България.
фръцкате се със славунча, как децата ви били фърст емигранти
абе тъпунгери отродници, вие някога зададохте ли си въпроса,

ЗАЩО ИЗОБЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЕМИГРИРА???

тя и дъщеря ми е фърст емигрант, мъжот й я емигрира. но синът е тука.
въпреки вас!
комунистите били виновни, да бе
комунистите ли ебаха мамата на селското стопанство и промишленоста?
комунистите ли сведоха икономиката до 75% само услуги?
да го духате неграмотни селски простаци!!!
та вашият неграмотен шлифер за три години прати 400 ХИЛЯДИ на терминал 2 или в нищото...

ей затова харесвам Вова
менажер на държавата си, напраи я Майкрораша

а вие си славунчвайсте...
цитирай
18. blackpredator - постоле,
17.04.2015 18:04
нашенските демократични благини са звезди, колкото космите в галактиката на перуката ти
айде нема нужда
не се праи на Хъбъл
цитирай
19. bulgarinut57 - КАРЛ МАРКС, РУСОФОБ И БОГ РОССИЙСКИХ КОММУНИСТОВ
17.04.2015 18:05
Маркс вообще заработал в жизни не так уж много. Написаны им десятки томов, но почти ничто не приносило дохода. За статьи платили мало, потому что выходили они в маргинальных нищих газетках. Работа Маркса в серьезных изданиях всегда оказывалась эпизодической — он быстро уходил или его прогоняли. Книги микроскопическими тиражами издавались за счет приверженцев его идей. Пропагандистские брошюрки раздавались даром.
Доставал же деньги Маркс занятиями не особо почтенными. Сначала Маркс жил за счет Энгельса, потом за счет жены, потом опять за счет Энгельса, потом за счет любовницы, потом опять за счет Энгельса. Довольно много дал ему дядя Филипп Маркс, основатель поныне существующей фирмы «Филипс».
Что до «Капитала»…
При жизни Маркса опубликовали (1867) только первый том тиражом в тысячу экземпляров. Второй и третий тома «Капитала» собраны в основном Энгельсом, получившим в свое распоряжение лишь «сплошные наброски, за исключением примерно двух глав». «Рукопись, которую только я мог прочитать — и то с трудом», — напишет позднее Энгельс Августу Бебелю. Эти тома, в которых неизвестно, чьего текста больше, Маркса или Энгельса, опубликованы в 1885-м и 1894-м. Четвертый том, «Теории прибавочной стоимости», был опубликован Карлом Каутским (1854–1938) в 1902 г.
«Капитал» переведен на более чем 50 языков и переиздавался более 220 раз. В СССР за годы советской власти три тома «Капитала» были изданы 165 раз на 18 языках тиражом свыше 6 000 000 экземпляров.
Этот труд коммунисты тоже называют «гениальным». Однако трудно даже представить книгу более скверно написанную и нелепую. Ее невероятное многословие Герберт Уэллс сравнивал с бородой Карла Маркса — такой же избыточной, клочковатой и неаккуратной.
Фактологических ошибок в первом томе капитала автор сих строк нашел полсотни на первых двух страницах, после чего считать ошибки и читать книгу перестал.
Смысловые ошибки. Среди всего прочего, Маркс уверял, что капитализм совершенно безличен, от хозяина предприятия ничего не зависит. Основал он производство — и с тех пор получает саму собой появляющуюся «прибавочную стоимость». Это совершенно несправедливая плата за труд, который перестал выполняться.
Любой, кто хоть когда-то занимался бизнесом, прекрасно знает: от личности владельца предприятия зависит, по сути дела, абсолютно все. Занимаясь одним и тем же, вкладывая одинаковые деньги, предприниматели получают совершенно разные доходы. Причем доход одного и того же предпринимателя на одном и том же производстве может очень сильно меняться год от года. А если вложить капитал и ничего не делать — капитал работать и не будет, доход будет минимальным, и даже возможно уменьшение основного капитала.
Высокий доход — это и есть плата за труд предпринимателя. Все это знают, ничего нового.
Впрочем, Маркс и не занимался бизнесом, а если занимался, то исключительно неудачно. Было бы интересно знать мнение о «Капитале» его дядюшки Филиппа, основателя фирмы «Филипс».
Не нужно думать, будто Карл Маркс так уж надрывался над «Капиталом». Первый том он редактировал… четыре года. До «Капитала» не доходили руки, потому что Маркс проявлял великий интерес к математике и писал великое множество конспектов по дифференциальному исчислению. За пять лет до смерти он увлекся… геологией и составил целый том геологических конспектов. За два года до смерти — историей первобытного общества, и опять написал много текстов конспективного характера. А в промежутке между этими занятиями у него был еще интерес к сельскому хозяйству, физике и химии. Все эти работы Маркса не представляют никакого интереса для науки: упорные, судорожные попытки сделать хоть что-то «великое», дабы прославиться. Чем бы ни занимался «великий ученый», ничего-то у него не получается. И он судорожно хватается за что-то другое.
По-своему теория Маркса очень логична. Вся история человечества разделяется на пять «общественно-экономических формаций». Первая — первобытно-общинная или первобытно-коммунистическая. Тут все бедны, экономика примитивна, все равны в нищете. Потом следуют рабовладельческая, феодальная и капиталистическая. В каждой формации есть два главных класса: эксплуататоры и эксплуатируемые. При рабовладельческом строе — это рабы и рабовладельцы. При феодализме — крестьяне и помещики. При капитализме — рабочие и буржуазия-капиталисты. Отношения между основными классами антагонистические, а попросту говоря — непримиримые: все, что дано одному, тем самым отнято у другого. Классовая борьба идет всегда, вся история почти полностью сводится к ней.
После капитализма должен настать коммунистический строй. Это будет совершенно замечательный строй, при котором не станет ни эксплуатации человека человеком, ни государства и системы принуждения. Все станут очень идейными, каждый будет работать по своим способностям и каждому будет даваться по его потребностям.
Между прочим, я нисколько не шучу! Весь этот бред, дос-тойный пера Фурье и Кампанеллы, вполне серьезно утверждался Карлом Марксом и Фридрихом Энгельсом в «Манифесте комму-нистической партии».
Только когда в Европе, в «центре мира», восстанет пролета-риат и начнет строить счастливое коммунистическое далеко, он сможет освободить и эти неисторические неевропейские народы, помочь им преодолеть историческую отсталость. Или уничтожить их за ненадобностью, как уничтожают «вредных» животных. Если читатель думает, будто я преувеличиваю, то отсылаю его к статьям Карла Маркса и Фридриха Энгельса, посвященным как раз колониализму.{113} Только читать лучше по-немецки: в русских переводах проектов уничтожения «неисторических» народов нет: от русского читателя в СССР эти идеи Маркса коммунисты скрыли.
В любом случае, «Манифест коммунистической партии» не писался ни для китайцев, ни для индусов. Только для белых!
Славян и особенно русских Маркс тоже активно не любил и считал народом «неисторическим». Вся история Руси вызывала у него активное отторжение. Ивана Калиту он оценивал как «смесь татарского заплечных дел мастера, лизоблюда и верховного холопа». Таких оценок у него не «удостоился» ни один король или герцог Запада — а среди них были личности совершенно жуткие.
Если речь шла о столкновении славян и других народов, Маркс тут же призывал к решительному террору по отношению к славянам. Во время революции 1848 г. он призывал немецких и австрийских милитаристов «растоптать нежные цветки славянс-кой независимости». Ведь: «…мы знаем теперь, где сосредото-чены враги революции: в России и в австрийских славянских землях, и никакие фразы, никакие указания на неопределенное будущее этих земель не возбранят нам считать их друзьями наших врагов».
цитирай
20. 1997 - Уважавам всеки, който чете и разбира руския
17.04.2015 18:29
[quote=bulgarinut57]Маркс вообще заработал в жизни не так уж много. [quote]
Велика култура, велика нация.
цитирай
21. bulgarinut57 - MOSES MORDECHAI MARX LEVY или Heinrich Karl Marx,
17.04.2015 18:35
или КАРЛ МАРКС е потомък на дълга родствена линия еврейски равини,
за чието забвение той полага огромни усилия.

На мен ми любим писател-фантаст !

СКЕЛЕТЫ ИЗ ШКАФА РУССКОЙ ИСТОРИИ
Владимир Мединский

" ... Россия для Маркса была не «другая»,
а просто «плохая», неправильная, недоразвитая.
Русских Маркс не любил и считал народом «неисторическим».

Карл Маркс. 1867 г.
Мало кто знает, что великий бунтарь, экономист и философ страдал настолько тяжелой формой геморроя, что половину «Капитала» был вынужден написать… стоя за конторкой. Вот откуда проистекает иногда лютая классовая ненависть.

Даже история средневековой Руси ему была противна.
Ивана Калиту Маркс характеризовал как «смесь татарского заплечных дел мастера, лизоблюда и верховного холопа».
Таких образных оценок у него не удостоился ни один монарх Запада, а среди них были личности совершенно жуткие.

Применительно к истории XIX века Маркс всерьез утверждал,
что «ненависть к русским была и продолжает быть первой революционной страстью», и в 1848 году призывал немецких и австрийских милитаристов «растоптать нежные цветки славянской независимости». Ведь «мы знаем теперь, где сосредоточены враги революции: в России и в австрийских славянских землях, и никакие фразы, никакие указания на неопределенное будущее этих земель не возбранят нам считать врагами наших врагов».

В общем, я уже начал представлять не только сказочки, но и сказочников.
Карл Маркс из них — самый бородатый."


Посвещавам с много СТРАСТ,
на 'сички червени россофилчета в блога.


Слава Вова Первий, Император НАШ !!!
СЛАВА !!!

GLORIA VICTORIA, товарищи !!!


!!!
(ако имате проблеми с превода, моля пишете на лични !
Не взимам скъпо !

За Икономист - цената умножена по 10,

за Венци е БЕЗПЛАТНО !!!)
цитирай
22. vencivaleri1951 - Виж парадиращите елити винаги са ми навявали смях.
17.04.2015 18:37
podvodni написа:
Ха-ха-ха-ха.
Венц.


"Тъй-тъй, значи ето от къде идва проблемите на социализма - неуки баби на опера.
Вместо да бачкат на полето, те тръгнали, молати са, наема"

И ето какво писа ВМИР по въпроса:

"Върховен интелект, няма що! Да пробутваш за икономическа теория една апология на терора, бандитнизма и измамата. Каква е тази икономическа "теория", ако за завеждането на една баба на опера, дружките й от цялото село трябва да вършат работата на една цяла индустрия? "


Присламчващите/и хвърлили скришом опинците на бащите си/ се към тях са будели съжаление. Ето сега е модно например да се язди, да се играе бейзбол...Е ами селските момчетия са отраснали на кон и блъскали челик по мерата пасейки стадата. Да ама едното било елит, а другото пейзани както обича да се изразява учените блогъри при Слави. Или хвани картите. Бриджа , покера били за елита и този елит без гащи остава често от тарикатите от Елин Пелин и Обеля:) . Така е и с операта. Впроче тя тръгва като чалга отначало...Прекалено шумна, простовата е за тогавашния елит-забавление за народа. Аристокрацията слуша предкласика тогава...Операта се налага след Боржуазните революции когато идват на власт "простаците" :))) После последните стават елит и налагат своите норми , нрави и забавления... Какво значение има на каква позиция си та да разбираш музиката. Карузо, Гяуров, Павароти са от ниското на социума.
Господ кога "целува" някого, го целува по любов , а не по сметка и място в обществото. Аз повечето зяпах краката на балерините и на другия ден се правех на интересен сред съученички и състудентки, баба ми запомняше всяка нота и в къщи таква акапела правеше, че хората наистина се спираха и заслушваха .
Ние за това вече не можем да направим свестна трупа ни в опера, оперета, театър защото голяма част от хората ни нито достъп имат до изкуството,нито трибуна за изява.
цитирай
23. bulgarinut57 - ?
17.04.2015 18:39
1997 написа:
[quote=bulgarinut57]Маркс вообще заработал в жизни не так уж много. [quote]
Велика култура, велика нация.


Ти пиленце,
само това ли можа да изсричаш ?

Сиромашко чедо, недовършено !
цитирай
24. vencivaleri1951 - Ти топлата вода откри човече
17.04.2015 18:48
[quote=bulgarinut57]Маркс вообще заработал в жизни не так уж много. Написаны им десятки томов, но почти ничто не приносило дохода. За статьи платили мало, потому что выходили они в маргинальных нищих газетках. Работа Маркса в серьезных изданиях всегда оказывалась эпизодической — он быстро уходил или его прогоняли. Книги микроскопическими тиражами издавались за счет приверженцев его идей. Пропагандистские брошюрки раздавались даром.
Доставал же деньги Маркс занятиями не особо почтенными. Сначала Маркс жил за счет Энгельса, потом за счет жены, потом опять за счет Энгельса, потом за счет любовницы, потом опять за счет Энгельса. Довольно много дал ему дядя Филипп Маркс, основатель поныне существующей фирмы «Филипс».
Что до «Капитала»…
При жизни Маркса опубликовали (1867) только первый том тиражом в тысячу экземпляров. Второй и третий тома «Капитала» собраны в основном Энгельсом, получившим в свое распоряжение лишь «сплошные наброски, за исключением примерно двух глав». «Рукопись, которую только я мог прочитать — и то с трудом», — напишет позднее Энгельс Августу Бебелю. Эти тома, в которых неизвестно, чьего текста больше, Маркса или Энгельса, опубликованы в 1885-м и 1894-м. Четвертый том, «Теории прибавочной стоимости», был



Всеки който малко от малко е чел автори като Херцен, Каутски и проче знае за нрава на Маркс, за отношението му към руските емигранти и че до бой са стигали в ангрийските кръчмета...пардон пъбове. Нещо друго което на руски едва ли ще прочетеш. Маркс като журналист пише сериозни статии против стремлението на България да бъде свободна. Той заема позицията на турция, подобно на елита на Западните страни. И какво от това питам?

Байрон е чукал сестра си, Кейнс е бил бисексуален. Чукал е и жена си и партньора и на сцената/ тя е била руска балерина /- Авторът на "Богатствата на народите" е известен със спесциалните отношения с мойка си... Какво следва от тук? Да не ги четем, че отношенията им са отношения за специални хора?:))))
цитирай
25. vencivaleri1951 - Ти си дърт, за това си започвал със 105,
17.04.2015 18:59
1997 написа:
apostapostoloff написа:
Висшистите получаваха по 105 лева заплата и 2 лева за опера бяха много голяма сума за тях. Хората по правило нищо не можеха да си купят, защото магазините бяха празни, а стоките, които се намираха тук- там, бяха откровени боклуци. Предимно руски боклуци.

Така учат и по новите учебници, какво да се прави, пропаганда. Но старите помнят... е не чак толкова старите от времето на 105 лв. на висшист. Това към 1970 ли е било? 25 год. след Девети и 20 г. преди "45 год. стигат, времето е наше"? Абе, на кои беше времето? К`о стана с тез `ора?


а аз съм млад и започнах със 155.

Виж постоле, със счетоводство си изкарвам хляба вече 20 години. Знаеш ли на колко хора съм подготвил документите за пенсиониране. Хайде поразмърдай си мозъка и си обясни защо когато ти си се пенсионирал в счетоводството или този когото си помолил да ти подготви УПетата са взели за база избрани три години от соца. За тези години само един случай имам за когото по изгодно беше да се пенсионира със заплати след 10 ноември. Разбира се говоря за времето когато можеше да избираш. Така , че не ми пей с този "меден тлас загорски" че цените били наски, ама заплатите по ниски.. Това просто не е истина. Средната заплата днес като покупателна способност е в пъти по ниска. Ако искаш хайде да се обзаложим. Ти ще гледаш звездите и ще пишеш, аз цифрите и ще пиша. После "боговете ще млъкнат":)
цитирай
26. slavimirgenchev1953 - Много газ се е пролял тук.
17.04.2015 19:29
Кухелиат умора нема. )))
цитирай
27. slavimirgenchev1953 - Аре у лево.
17.04.2015 19:29
Славиози
- Вуте бе, тоа Путин вика, дека Русия щела да се възстанови след по-малко от две годин, бе! - уплашила се Пена.
- Най-добре си жувеят камунистете, Пено - ни в клин, ни в ръкав отвърнал Вуте, - дека се мачат на Запад!
цитирай
28. slavimirgenchev1953 - Славиози
17.04.2015 19:42
СВЕТЪТ НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ
- Всъщност какво представлява прословутата руска икономика?
- Нефт и газ.
- А има ли някакви изгледи за развитие?
- Разбира се – газ и нефт!
цитирай
29. vmir - Подводни,
17.04.2015 20:02
ако не си в състояние да съобразиш, че свободното време се появява когато цената на промишлената продукция обезсмисли губенето на времето за почивка и развлечения, няма как да разбереш нищо от това което съм казал.

Нямам време да ти обяснявам що е икономика, защото утре е финалния кръг на националната олимпиада по икономика и в момента подготвям състезателите си за конкуренцията утре. За разлика от случая с Венци, никой от тях няма дядовци партизани, нито пък се предвижда да се разстрелят конкурентите им, за да им бъдат заведени после бабите на опера и там да разберат Маркс, изобщо не очаквам да ми пожелаеш успех на децата, а няма кай да ги научи в момента освен мен.
цитирай
30. vencivaleri1951 - Не вървиш суровачка
17.04.2015 20:06
анонимен написа:
докато ти със старата си баба сте ходили на оперни представления, марксистки пасти за да съм по-точен.

survakar007


Всеки ще ти каже , че докато си взаимствал изрази от австрийско Тони и " си ял пасти" хлябът дето беше по 15 и 26 стотинки животновъдите го изкупуваха за животните си , а в много от соцверигите за бързо хранене -столовете:) го даваха безплатно. Е нямаше Ета хлябэт тогава, но ставаше:)
цитирай
31. vencivaleri1951 - Няма нужда да ми пишеш Славиозите си тук Славчо
17.04.2015 20:15
slavimirgenchev1953 написа:
СВЕТЪТ НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ
- Всъщност какво представлява прословутата руска икономика?
- Нефт и газ.
- А има ли някакви изгледи за развитие?
- Разбира се – газ и нефт!


аз редовно си ги чета там където им е мястото и оценявам много от тях

Но да те питам разгеле си тук. Какво представлява Норвежката икономика/страната с най-висок стандарт, а и комунета я управляват/, и за какво правят тези кървища из арабския свят янките? Да ти припомня все пак, че енергоносителите са 40 процента от Брутния продукт на Русия, а тя вече май е 5та икономика в света и държи в ръцете си четвъртата:)
цитирай
32. slavimirgenchev1953 - Любо, успех на теб и на твоите възпитаници! Не си губи времето с газопикльовците.
17.04.2015 20:16
vmir написа:
ако не си в състояние да съобразиш, че свободното време се появява когато цената на промишлената продукция обезсмисли губенето на времето за почивка и развлечения, няма как да разбереш нищо от това което съм казал.

Нямам време да ти обяснявам що е икономика, защото утре е финалния кръг на националната олимпиада по икономика и в момента подготвям състезателите си за конкуренцията утре. За разлика от случая с Венци, никой от тях няма дядовци партизани, нито пък се предвижда да се разстрелят конкурентите им, за да им бъдат заведени после бабите на опера и там да разберат Маркс, изобщо не очаквам да ми пожелаеш успех на децата, а няма кай да ги научи в момента освен мен.

цитирай
33. getmans1 - Венци, нали говорим за времето от началото на 70-те когато си водил баба си на опера? ....
17.04.2015 20:38
... Тогава Бай ти Постол е прав -105лв.
Със средно спец. образование на щатна длъжност 85 или 90лв., до струга, в цеха, или работилницата, скелето - 2-ри разряд - З,5 лв/дневна ставка за строителство, 3,54 лв/д.с. за машиностроене и 3,60 лв. за химия /най-скъпия/.

Ха, честито и „Здравей трудова младеж“, а, забравих големия „БайТошов бонус“ от 5,00лв. / това последното го уточнявам че е месечно специално заради № - 1997 /

Прескачам 3-ти разряд и отивам на 4-ти и то химическия 3,80 един ср.техник ги получаваше само ако имаше нещо силно зад гърбът си и вярвай ми не е дипломата.
Същото важеше и за специалисти с висше като изключвам тези дет са разбрали Маркса от разговора на поти неграмотната си баба с дълбоко умрелия но балсамиран Г.Д. !

По същото време моята правилна баба, правилна защото можеше да се подписва вземаше 23 лв. пенсия, а дядо с няколко повече И КАТО БОНУС им УДЪРЖАХА 10 ст. - ЗА УМИРАЧКА така му казваха на тоя фонд. Тъй де, повечето от живота си са отдали на Фашистка България а пък не са си говорили дори с портрета на Другаря!
цитирай
34. slavimirgenchev1953 - Ela Kolesnikowa
17.04.2015 20:46
В связи с оперативной реакций Путина на смерть Бузины вспомнила старый польский анекдот:
Андропов (тогда еще глава КГБ) говорит своим близким:
- Вот как стану генсеком, сразу отменю часовые пояса.
- А что тебе, Юра, эти часовые пояса?
- Одно неудобство от них. Звоню в Китай поздравить Дэн Сяопина, ставшего председателем Центрального военного совета ЦК КПК, а мне говорят: "Это было вчера". Звоню в Ватикан выразить соболезнования по поводу покушения на Иоанна Павла Второго, а меня спрашивают: "Какое покушение? О чем вы?"
цитирай
35. slavimirgenchev1953 - Комунетата в Норвегия не са съветски или български комунета, на теб ти е удобно така да ги представяш.
17.04.2015 20:54
vencivaleri1951 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
СВЕТЪТ НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ
- Всъщност какво представлява прословутата руска икономика?
- Нефт и газ.
- А има ли някакви изгледи за развитие?
- Разбира се – газ и нефт!


аз редовно си ги чета там където им е мястото и оценявам много от тях

Но да те питам разгеле си тук. Какво представлява Норвежката икономика/страната с най-висок стандарт, а и комунета я управляват/, и за какво правят тези кървища из арабския свят янките? Да ти припомня все пак, че енергоносителите са 40 процента от Брутния продукт на Русия, а тя вече май е 5та икономика в света и държи в ръцете си четвъртата:)


Енергоносителите са от ден до пладне. А като свършат?
цитирай
36. theeconomist - Не закачай фмир!
17.04.2015 21:09
Той сега е зает. Нали е coach.....ха, ха, ха коч!:-))))
цитирай
37. mamkamu - ?
17.04.2015 21:46
Добре де, нали заради тези "безплатни" неща социализмът фалира накрая, че и преди това два пъти? Или съм живял в някакво паралелно време, в което заплатата на майка ми не стигаше за основни неща?! Нали разбираш, че докато съществува парична система по света, някой трябва да плаща. И обикновено в днешния шибан свят, това е средната класа.

Що се отнася до спортистите... Погребенията на висаджиите Васил Илиев и после на Георги Илиев бяха посетени от цвета на българския спорт. Това си беше направо скандално, но тук няма кой да ги посочи с пръст... Дружки си бяха с тях и Стоичков и Михайлов, и още сума ти десетки спортисти...
цитирай
38. podvodni - ако не си в състояние да съобразиш, ...
17.04.2015 21:57
vmir написа:
ако не си в състояние да съобразиш, че свободното време се появява когато цената на промишлената продукция обезсмисли губенето на времето за почивка и развлечения, няма как да разбереш нищо от това което съм казал.

Нямам време да ти обяснявам що е икономика, защото утре е финалния кръг на националната олимпиада по икономика и в момента подготвям състезателите си за конкуренцията утре. За разлика от случая с Венци, никой от тях няма дядовци партизани, нито пък се предвижда да се разстрелят конкурентите им, за да им бъдат заведени после бабите на опера и там да разберат Маркс, изобщо не очаквам да ми пожелаеш успех на децата, а няма кай да ги научи в момента освен мен.


Абе не зная кой колко разбира от икономика, но като гледам до къде са стигнали нещата ( вкл и на световно ниво), но ако бях на твое място никога не бих споменавал че съм икономист. Даеже щях да си хвърля дипломата там където и куче не минава.
Личи си от безмислицата и пълната глупост която си написал!

Знаеш ли защо така се размях?
Защото знаех какво ще напишеш, много преди ти да си го написал.
Кажиго ясновидство интуиция или просто защото зная хора като теб какмислят и са пределно предвидими, няма да има никакво значение, но просто знаех какво е напишеш.

Относно пожелаването на успех в представянето на отбора който водиш, нещата не са чак толкова прости.
Ако ти пожеля успех, то означава да мисля лошото на твоите подопечни, а с тях няма допирни точки.
Ако ти пожелая неуспех, то означава да се върна доста назад в еволюцията, но от друга страна пък ще направя добро на децата.
Защото това което правиш с тези деца е чисто и просто подготовка на потенциален контингент на бюрата по труда. Такива ще бъдат даденостите след 5-7 години.
Та вместо пожелание ще ти кажа, че имам познат който работи в бюро по труда и може да намери някаква работа на твойте възпитаници.
Имай го в предвид!
цитирай
39. podvodni - Добре де, нали заради тези "...
17.04.2015 22:00
mamkamu написа:
Добре де, нали заради тези "безплатни" неща социализмът фалира накрая, че и преди това два пъти? Или съм живял в някакво паралелно време, в което заплатата на майка ми не стигаше за основни неща?! Нали разбираш, че докато съществува парична система по света, някой трябва да плаща. И обикновено в днешния шибан свят, това е средната класа.

Що се отнася до спортистите... Погребенията на висаджиите Васил Илиев и после на Георги Илиев бяха посетени от цвета на българския спорт. Това си беше направо скандално, но тук няма кой да ги посочи с пръст... Дружки си бяха с тях и Стоичков и Михайлов, и още сума ти десетки спортисти...


Ако сте живели в Японеца, наистина заплатата на майкати няма да е стигала даже и дъвка "Идеал".
А соца не е фалирал заради "безплатни" неща, а пъ съвсем други причини.
Преди всичко заради плешиви рекламни лица на куфари!
цитирай
40. bulgarinut57 - ХАЙДЕ "УМНИКО", 40. podvodni - 22:00,
17.04.2015 22:29
"А соца не е фалирал заради "безплатни" неща, а пъ съвсем други причини."

да ни просветлиш ЗАЩО, от КОГО и КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ???

???

цитирай
41. slavimirgenchev1953 - podvodni е толкова тъп, направо е върха
17.04.2015 22:56
и даже кухел му диша праха. )))
цитирай
42. podvodni - "А соца не е фалирал заради ...
17.04.2015 23:08
bulgarinut57 написа:
"А соца не е фалирал заради "безплатни" неща, а пъ съвсем други причини."

да ни просветлиш ЗАЩО, от КОГО и КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ???

???



Немаш ядове, но първо ми отговори на два въпрроса:
Вярваш ли в съществуването на Дядо Коледа?
цитирай
43. bulgarinut57 - ВЕНЦИ,
17.04.2015 23:19
понеже Мордохай ми е любим списвач,

"Маркс като журналист пише сериозни статии против стремлението на България да бъде свободна."

а пък аз разполагам със нЕкои СЪЧИНЕНИЯ негови,
та да ме насочиш към кой том от тейзи ТВОРБИ-РОЖБИ
да прочета и се ОБОГАТЯ, що е рекъл НАШ Марксъ !?

Също може и за Karl Kautsky,
но само в оригинал,
щото съм луд ГЕРМАНОФИЛ !!!

И друго - протестирам, 'щото злословиш по адрес на БАЙРОН !!!
Нося негови гени, (кръв сиреч) !!!

!!!

цитирай
44. slavimirgenchev1953 - Тъпчото
17.04.2015 23:29
вярва в дядо мраз.
Голям праз.
цитирай
45. bulgarinut57 - .
17.04.2015 23:33
"Вярваш ли в съществуването на Дядо Коледа?"

Ибем Снежанките, 'сите !
Теквия к'о тебе, ги ручам.

O, SANCTA SIMPLICITAS !

"Невежество !
Тълпите непорочни блажено спят под тъмната му стряха."

Венци разбуди ... червените билярдни топки, тези онеири !

.

цитирай
46. vmir - 33. slavimirgenchev1953,
17.04.2015 23:34
slavimirgenchev1953 написа:
Любо, успех на теб и на твоите възпитаници! Не си губи времето с газопикльовците.


Благодаря, Слави!
Стискай палци за утре, защото при нас всичко се изчислява от А до Я, а не се спори колко дявола могат да се съберат на върха на една игла. Ще ми разправят каква консервна индустрия били направили, а въобще не забелязали как бабите с 20 лева пенсия я биеха като шкембе в дирек с един казан и една дървена лъжица. Това ни донесе Маркс и комунизма – лъжи до дупка - това им е тавана на възможностите, дано бабите и кокошкарите по-скоро да престанат да им се поддават на лъжите и шантажите.

цитирай
47. podvodni - "Вярваш ли в съществуването ...
18.04.2015 00:08
bulgarinut57 написа:
"Вярваш ли в съществуването на Дядо Коледа?"

Ибем Снежанките, 'сите !
Теквия к'о тебе, ги ручам.

O, SANCTA SIMPLICITAS !

"Невежество !
Тълпите непорочни блажено спят под тъмната му стряха."

Венци разбуди ... червените билярдни топки, тези онеири !

.



За Снежанките и твоите полови подвизи посаха в "Правда", "Люманите", "Таймс" и "Уйкенд".
Явно не ти допада да те питам за баджанака ти Коледа.
Барем във велигденският заек дето снасял яйця наваш ли некое и друго ушо?
И внимателно с ручането да ти не заседне некоя неудобна костица в кривото гърло!
цитирай
48. vencivaleri1951 - Както винаги само от конспектите на Псаки се учиш
18.04.2015 00:17
slavimirgenchev1953 написа:
vencivaleri1951 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
СВЕТЪТ НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ
- Всъщност какво представлява прословутата руска икономика?
- Нефт и газ.
- А има ли някакви изгледи за развитие?
- Разбира се – газ и нефт!


аз редовно си ги чета там където им е мястото и оценявам много от тях

Но да те питам разгеле си тук. Какво представлява Норвежката икономика/страната с най-висок стандарт, а и комунета я управляват/, и за какво правят тези кървища из арабския свят янките? Да ти припомня все пак, че енергоносителите са 40 процента от Брутния продукт на Русия, а тя вече май е 5та икономика в света и държи в ръцете си четвъртата:)


Енергоносителите са от ден до пладне. А като свършат?


Нямаш си и идея какво са правили тези северни комунета. Нашите/ние/ сме като пионерска организация пред тях. Та те и петолъчката махнаха далеч след нас:)

Ние с теб бъди сигурен у че ще караме и ще се топлим главно с руски енергоносители После може на дърва...ама и тайгата руска. На водород, ама и 2/3 от запасите на сладка вода и те руски
цитирай
49. vencivaleri1951 - Трябва да се разровя
18.04.2015 00:26
bulgarinut57 написа:
понеже Мордохай ми е любим списвач,

"Маркс като журналист пише сериозни статии против стремлението на България да бъде свободна."

а пък аз разполагам със нЕкои СЪЧИНЕНИЯ негови,
та да ме насочиш към кой том от тейзи ТВОРБИ-РОЖБИ
да прочета и се ОБОГАТЯ, що е рекъл НАШ Марксъ !?

Също може и за Karl Kautsky,
но само в оригинал,
щото съм луд ГЕРМАНОФИЛ !!!

И друго - протестирам, 'щото злословиш по адрес на БАЙРОН !!!
Нося негови гени, (кръв сиреч) !!!

!!!



имахме в някой от томовете му събрани негови статии Мисбя, че няколко статии пише за рускотурската война когато е журналист в холандски вестник. Не съм сигурен обаче за вестника. Иначе в Минало и Размисъл Херцен пише за споровете им по този въпрос. За Каутски на немски нямам памет ...Все пак нали не мислиш че аз съм давал пари за тези книги:)
цитирай
50. bulgarinut57 - УЧРЕДИТЕЛЬНЫЙ МАНИФЕСТ МЕЖДУНАРОДНОГО ТОВАРИЩЕСТВА РАБОЧИХ (Первый интернационал)
18.04.2015 00:35
" … Бесстыдное одобрение,

притворное сочувствие или идиотское равнодушие,

с которым высшие классы Европы смотрели на то,

как Россия завладевает горными крепостями Кавказа

и умерщвляет героическую Польшу,

огромные и не встречавшие никакого сопротивления захваты

ЭТОЙ ВАРВАРСКОЙ ДЕРЖАВЫ,

ГОЛОВА КОТОРОЙ В САНКТ-ПЕТЕРБУРГЕ,

а руки во всех кабинетах Европы, указали рабочему классу на его обязанность — самому овладеть тайнами международной политики, следить за дипломатической деятельностью своих правительств и в случае необходимости противодействовать ей всеми средствами, имеющимися в его распоряжении; в случае же невозможности предотвратить эту деятельность — объединяться для одновременного разоблачения ее и добиваться того, чтобы простые законы нравственности и справедливости, которыми должны руководствоваться в своих взаимоотношениях частные лица,
стали высшими законами и в отношениях между народами.

Борьба за такую иностранную политику составляет часть
общей борьбы за освобождение рабочего класса.

Пролетарии всех стран, соединяйтесь!"



Написано К. Марксом между 21 и 27 октября 1864г
Печатается по тексту брошюры, сверенному с текстом газеты «Social-Demokrat»
Напечатано в брошюре «Address and Provisional Rules of the Working Men's International Association, Established September 28, 1864, at a Public Meeting held at St. Martin's Hall, Long Acre, London», изданной в Лондоне в ноябре 1864г.

Авторский перевод на немецкий язык напечатан
в газете «Social-Demokrat» №№2 и 3, 21 и 30 декабря 1864г
цитирай
51. vencivaleri1951 - Чакай малко човече
18.04.2015 00:42
mamkamu написа:
Добре де, нали заради тези "безплатни" неща социализмът фалира накрая, че и преди това два пъти? Или съм живял в някакво паралелно време, в което заплатата на майка ми не стигаше за основни неща?! Нали разбираш, че докато съществува парична система по света, някой трябва да плаща. И обикновено в днешния шибан свят, това е средната класа.

Що се отнася до спортистите... Погребенията на висаджиите Васил Илиев и после на Георги Илиев бяха посетени от цвета на българския спорт. Това си беше направо скандално, но тук няма кой да ги посочи с пръст... Дружки си бяха с тях и Стоичков и Михайлов, и още сума ти десетки спортисти...


Какви спортисти толкова бяха Висаджиите , а и къде беше единият брат по време на соца- в затвора. Да ти припомня ли кой вицепрезидент го помилва и кой му е бил адвокат на процеса за изнасилване? Да ти припомня би след това кого направиха Кюстендилци от техен адвокат първо депутат, после и министър на вътрешните работи...Мими му казваха:)))

А иначе въпреки , че не долюбвам Михайлов то Георги илиев беше собственик на клуб, при това клуб шампион на страната. Стоичков тогава бе национален селекционер и иваше няколко играчи от Локо Пловдив в селекцията му. Как няма да отидат на погребението им. Та Локо има една от най атрактивните и многобройни публики в Б-я. Правилния въпрос е кой допусна такива хора да застанат начело на големите пари у нас , а по късно да се настанят на всички равнища във властта? При соца си припомнихме, че бяха в затвора...
цитирай
52. vencivaleri1951 - Не е в началото , а по към края, но това е без значение в случая
18.04.2015 01:22
getmans1 написа:
... Тогава Бай ти Постол е прав -105лв.
Със средно спец. образование на щатна длъжност 85 или 90лв., до струга, в цех

Ха, честито и „Здравей трудова младеж“, а, забравих големия „БайТошов бонус“ от 5,00лв. / това последното го уточнявам че е месечно специално заради № - 1997 /

Прескачам 3-ти разряд и отивам на 4-ти и то химическия 3,80 един ср.техник ги получаваше само ако имаше нещо силно зад гърбът си и вярвай ми не е дипломата.


Въпросът ми към Постол беше съвсем простичък. След като при соца заплатите са били по ниски защо е е взел за база при пенсионирането си /така правеха докогато можеше над 95 процента от пенсиониращите се/ трите поредни години от времето на соца, а не от времето след 10 ноември. Мякар, че корелационният коефициент за подценяваше старите заплати то беше далеч по изгодно да се пенсионираш на тях. Прост пример Един комбриг днес получава малко над 2000 хиляди лева. Баща ми се пенсионира на тази длъжност със заплата под 1000лева . Днес пенсията му би трябвало да бъде 1847лева/толкова е начислена от пенсионното/ но не му я дават поради наложения таван. Тоест пенсията му горе долу е равна на заплатата която получава днес равен нему по длъжност. Като имаме предвид че пенсиите в България са някъде към 30 и няколко процента от заплатата при високите военни пенсии смятай на колко хилядарки се равняват някогашните хиляда при които се пенсионира.

Опитах се бавно да ти обясня, но едва ли ще имам успех.

За земеделските пенсии
Да, отначало бяха 10 лева , после 15, 20, 30...
Но да си припомним изходното начало- НУЛА Прословутите национализирани пенсионни фондове са обхващали по малко от 10% от населението. Тоест 90% от българите са били неосигурени. Комунистите идват на власт в една фалирала и длъжна да плаща огромни репарации и изведнъж, защо земеделските пенсии малки. Никой обаче не казва , че преди това и стотинка не са получавали. Дано си ме разбрал
цитирай
53. bulgarinut57 - ВЕНЦИ,
18.04.2015 02:06
В европейската политика след Кримската война от 1853 г. започва нов период и Карл Маркс пише статии, които са помествани в "New York Tribüne".

На 4 февруари 1878 г. Карл Маркс пише до Вилхелм Либкнехт:
The first of two letters of advice which he sent to Liebknecht, the letter of the 4th of February, 1878, began:
“We are decidedly in favour of the Turks for two reasons: first of all because we have studied the Turkish peasant, i.e., the masses of the Turkish people, and found him to be undoubtedly one of the most capable and morally upright representatives of the European peasantry, and secondly because a Russian defeat would greatly accelerate the social transformation, whose elements are present abundant in Russia, and thereby accelerate also the transformation in the whole of Europe.”

"Ние вземаме най-решително страната на турците,
и то поради две причини:
първо, защото сме проучили турския селянин -
т. е. турската народна маса - и сме се убедили,
че той е безспорно един от най-способните и най-нравствени
представители на селячеството в Европа;
второ, защото поражението на русите би ускорило много социалния преврат,
за какъвто има налице много елементи, както и прелома в цяла Европа."

И още:
"За Маркс бе важна преди всичко непримиримата борба против оная варварска държава, чиято глава се намираше в Петербург, а ръцете и ровеха във всички европейски правителства. Маркс виждаше в руския царизъм не само голямата и главна крепост на европейската реакция, дори простото пасивно съществуване на която представлява постоянна заплаха и опасност, но и главния враг, който с непрестанната си намеса в работите на Запада спъва и смущава нормалното развитие, с цел да завоюва географски позиции, които да му осигурят господство над Европа, за да направи невъзможно освобождението на европейския пролетариат.
Franz Erdmann Mehring - "Karl Marx: The Story of His Life"
https://www.marxists.org/archive/mehring/1918/marx/
цитирай
54. 1997 - Браво
18.04.2015 02:16
vencivaleri1951 написа:
За земеделските пенсии
Да, отначало бяха 10 лева , после 15, 20, 30...
Но да си припомним изходното начало- НУЛА Прословутите национализирани пенсионни фондове са обхващали по малко от 10% от населението. Тоест 90% от българите са били неосигурени. Комунистите идват на власт в една фалирала и длъжна да плаща огромни репарации и изведнъж, защо земеделските пенсии малки. Никой обаче не казва , че преди това и стотинка не са получавали. Дано си ме разбрал

цитирай
55. getmans1 - Явно ти, Венци не си ме разбрал аз имах само един въпрос прочети го пак ...
18.04.2015 04:22
vencivaleri1951 написа:
[quote=getmans1]... Тогава Бай ти Постол е прав -105лв.
Със средно спец. образование на щатна длъжност 85 или 90лв., до струга, в цех

Ха, честито и „Здравей трудова младеж“, а, забравих големия „БайТошов бонус“ от 5,00лв. / това последното го уточнявам че е месечно специално заради № - 1997 /

Прескачам 3-ти разряд и отивам на 4-ти и то химическия 3,80 един ср.техник ги получаваше само ако имаше нещо силно зад гърбът си и вярвай ми не е дипломата.
[/quote


... и ти описах как започваше един техник или инж. по него време !
Моята пенсия е изчислена само на стаж след 89г.

Колкото до земеделските пенсии от него време ще ти го напиша с главни, само гледай:

@ vencivaleri1951 - КАК НЕ ТЕ Е СРАМ БЕ, СЛЕД КАТО ИМ ВЗЕХТЕ ЗЕМЯТА, ИНВЕНТАРА, ЖИВОТНИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ОСТАВИТЕ ДА УМРАТ И СИГУРНО ЗА ТЯХ ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБРЕ, А НА ВАС ПО-СВЕТЛО НА ДУШИТЕ ! ! !

И дано този път, ТИ да си ме разбрал!




цитирай
56. slavimirgenchev1953 - Уви, кушеловенциатът е
18.04.2015 07:17
с напълно бетонирана глава, в която още гърми залпът на "Аврора". За пореден път разбирам, че диалог е невъзможен. Очевидно и блогърът добронамерен ще удари на камък в тази.... бетонна тиква. (((
цитирай
57. chetohche - http://www. referati. org/nau...
18.04.2015 10:03
http://www.referati.org/nauchnite-prinosi-na-karl-marks-v-obshtoteoretichnata-ikonomicheska-nauka/21201/ref

А.Медио обобщава, че "Марксовата теория за стойността представлява научно обяснение на капиталистическото общество", докато Р.Мек допълва че тя е "...пътепоказател, който трябва да бъде следван, за да се намери изход от пустинята на теоретичната безизходица..."

Много буржоазни автори търсят изход от тази безизходица на икономическата мисъл на Запад от прагматични съображения, понеже все още те не са създали убедителна теория за печалбата и за това не са дали задоволително обяснение за този централен лост на всяка икономическа дейност при капитализма.

До сравнително неотдавна критиците на Маркс единодушно отхвърляха закона за тенденцията на средната норма на печалба към понижение. Но сега техният фронт се разцепи и трима иконометрици като М. Моришима, Ф.Ситьн и Н.Ойкошио с математически модели потвърдиха правилността на Марксовата постановка за този закон.

Историческата веригикация на Марксовата теория за акумулацията, концентрацията и централизацията на капитала е втората важна причина да се признае Маркс, а също и важната му теоретична заслуга да обоснове промишлената резервна армия на труда като неизбежен продукт от натрупването на капитала. Тази армия от безработни е предпоставка за нормалното протичане на капиталистическия възпроизводствен процес.
Ръководството на
24 часа скри от погледите тази статия http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4710156
цитирай
58. vencivaleri1951 - Ти си се пенсионирал след измененията
18.04.2015 11:32
[quote=





[/quote]

Гети. и не си имал право на избор. Защо отричате очевидни неща? Практиката на социализъма в системата не беше най-доброто нещо което можеше да ни се случи и да копираме, но толкова мизерни никога не сме били. Като жизнен стандарт, като обем на брутен продукт/по съпоставими цени/ единствената страна която е достигнала показателите си преди промените е Чехия..дори е надградила нещо. /За словения също има подобни изчисления, но там е трудно зарадимногото условности свързани с това , че е била в състава на СФРЮ/ Това не са мои приказки, а цифри на западни одитори и анализатори. Всички други държави са под чертата, а ние сме най бедните от тях/ За соц страните в ЕС говорим/
И ще ти дам още един елементарен пример. Днес "товарни превози" е фактически фалирала структура в БДЖ По времето на соца, това бе едно от най печалившите предприятия в страната. Там се постъпваше на работа със сериозни връзки Да поръчаш вагон /особено хладилен/не заявен и недоговорен в ростояние на месец бе мисия невъзможна. За пръв път ясно разбрах, "че отиваме " на кино като икономика и от там като държава някъде по Берово време. Трябваше да карам едни цигари за Краснодар. Сделката дойде неочаквано и въобще не бях готов с транспорта. Отидох при един колега и добър познат в Министерството на транспорта да ми помогне с два контейнера и място на ферибота до Иличовск./ От там на тирове до Краснодар/ Каня го на обяд и като разбра за какво ще го моля почна да се смее...Ти вика си "заспал" преди промените. Молят те за контейнери и палуба на ферибота. Ферибота тръгна на 2/3 празен. Плувах с цигарите и не вярвах, че това ни се случва

За Селско стопанство не говорете въобще. Отидете в магазина и вижте какво и откъде купувате. България произвеждаше над 4 пъти/сметнато в калории/ от необходимото и за исхранване , а делът на с с бе около 33% в БВП. Днес е под 5%, производство малко над 20 и услуги 75% Това са данни на статистиката за 2013г На практика е банкрут и липса на икономика
цитирай
59. vencivaleri1951 - Хайде , нов член на Кушелиадата:)))
18.04.2015 11:38
chetohche написа:
http://www.referati.org/nauchnite-prinosi-na-karl-marks-v-obshtoteoretichnata-ikonomicheska-nauka/21201/ref

А.Медио обобщава, че "Марксовата теория за стойността представлява научно обяснение на капиталистическото общество", докато Р.Мек допълва че тя е "...пътепоказател, който трябва да бъде следван, за да се намери изход от пустинята на теоретичната безизходица..."

Много буржоазни автори търсят изход от тази безизходица на икономическата мисъл на Запад от прагматични съображения, понеже все още те не са създали убедителна теория за печалбата и за това не са дали задоволително обяснение за този централен лост на всяка икономическа дейност при капитализма.

До сравнително неотдавна критиците на Маркс единодушно отхвърляха закона за тенденцията на средната норма на печалба към понижение. Но сега техният фронт се разцепи и трима иконометрици като М. Моришима, Ф.Ситьн и Н.Ойкошио с математически модели потвърдиха правилността на Марксовата постановка за този закон.

Историческата веригикация на Марксовата теория за акумулацията, концентрацията и централизацията на капитала е втората важна причина да се признае Маркс, а също и важната му теоретична заслуга да обоснове промишлената резервна армия на труда като неизбежен продукт от натрупването на капитала. Тази армия от безработни е предпоставка за нормалното протичане на капиталистическия възпроизводствен процес.
Ръководството на
24 часа скри от погледите тази статия http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4710156



Абе човече, ако искаш да си уважаван в блог БГ не пиши подобни неща. Пиши, че Маркс е евреин/ама от тъпите защото Джейн Псаки също е еврейка , ама от умните/, пиши че са си менкали Женито с Енгелс, пиши , че не се къпел и имал циреи...:)))/

Сега ще видиш Славито каква рима ще ти спретне на "вергикация":)))
цитирай
60. vencivaleri1951 - Бе бай бабо да не гръмне залпът
18.04.2015 11:42
slavimirgenchev1953 написа:
с напълно бетонирана глава, в която още гърми залпът на "Аврора". За пореден път разбирам, че диалог е невъзможен. Очевидно и блогърът добронамерен ще удари на камък в тази.... бетонна тиква. (((


щото както са тръгнали нещата и като дигнем нивото на "Перловец" Нищо чудно да застане на дрейф към " Орлов мост" и с китки да му махаш докато чакаш рейс 204
цитирай
61. zzz65 - Научи български бе, халгъзник. ...
18.04.2015 11:44
apostapostoloff написа:
Научи български бе, халгъзник. Пише се еВтини, а не...

Теорийките на Маркс бяха приложени на практика и се оказаха нефелни. Затова човечеството ги изхвърли като ненужна вещ на боклука. Само вие, червените бабички, все още се сещате за тях. И все лъготите ли, лъготите...

Нито образованието, нито медицинските услуги, нито почивките бяха безплатни. Ти взе вече на идиоти да ни правиш. Ама нали всеки съди за другите по себе си...

май бъркаш маркс с ленин ???социалната държава е създадена от идеите на марксизма и социалисти утописти .самите комунисти' разработиха ;марксизма поради променила се конюктура и стана марксизъм ленинизъм .. никой у4ен не сто процентово прав или в някой отношение сто процентово греши ..медицинските услуги трябва да бъдат безплатни тоест да се плащат от бюджета .а сега ле4ението дали е достъпно като болниците станаха од -ета??? и колко спе4елиха от медицинският данък ??
в здравоопазването и образованието е опасно да търсим само икономи4еска ефективност...
цитирай
62. getmans1 - Бе Венци, ти големите букви не ги ли виждаш бе?...
20.04.2015 06:40
@ vencivaleri1951 - КАК НЕ ТЕ Е СРАМ БЕ, СЛЕД КАТО ИМ ВЗЕХТЕ ЗЕМЯТА, ИНВЕНТАРА, ЖИВОТНИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ОСТАВИТЕ ДА УМРАТ И СИГУРНО ЗА ТЯХ ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБРЕ, А НА ВАС ПО-СВЕТЛО НА ДУШИТЕ ! ! !

И дано този път, ТИ да си ме разбрал!

Колкото до пенсията ми не си прав, влизаха години и от „сладкото“ време!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vencivaleri1951
Категория: Политика
Прочетен: 5092863
Постинги: 1367
Коментари: 19659
Гласове: 5491
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930