Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 08:30 - Дините
Автор: iliada1 Категория: Хоби   
Прочетен: 2683 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 17.08.2012 08:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.image  

 

Малцина са хората, които могат да останат равнодушни при вида на добре узрялата, сочна и охладена диня. Съществуват над 1 200 разновидности на динята, но само около 60 вида са подходящи за консумация.

 

imageCitrullus lanatus е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове, към които принадлежи динята (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница). Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук.

 

Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност (среща се и жълта). Кореновата система достига до 2м дълбочина и 3м диаметър.Стъблото е стелещо се с 3-4 скелетни разклонения - овласени.

  Произход на динята

 

Смята се, че произлиза от Южна Африка-Етиопия,Еритрея,Сомалия. Някои историци твърдят, че динята първоначално е била диворастящо растение в пустинята Калахари. Използвали я като заместител на водата. Постепенно търговците се досещат,че би могла да се култивира и започват да продават семките в градовете, през които минавали маршрутите на керваните.

 

Култивирането на плода започва в Африка, а през ХVII век динята вече е позната във Великобритания, Испания, Китай и други държави. Сочният плод достига до Северна Америка благодарение на европейските колонизатори и на африканските роби. Други източници твърдят, че древният Египет е родината на динята.

 

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр.:

Продукт ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр захари/гр вода желязо фибри вит.С
Диня 30 0.61 0.15 7.55 6.2 91.45 0.24 0.4 8.1

 

Водата съставлява около 92% от масата на динята, което е най-високият процент сред плодовете. Динята съдържа голямо количество захари и е отличен източник на витамин C. Има лек диуретичен ефект и не е сериозен източник на други витамини и минерали, освен ако не изяждате по няколко килограма на ден.

 

Аминокиселината цитрулин е изолирана и проучена за първи път именно от динята. Дините съдържат значително количество цитрулин, така че след консумацията на няколко килограма диня е възможно при изследване на кръвната плазма резултатите погрешно да покажат наличие на цитрулинемия или друго нарушение, свързано с пикочните канали. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

 

Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.

  Начини за консумацияimage
.

 

На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

Прясната диня може да бъде ядена по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки,

лук, захар и ром

image . Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите.

 

  Полезни свойства

Динята подпомага изчистването на токсични продукти от тъканите. Затова се препоръчва и при проблеми с отделителната система. Заради високото съдържание на течности и химическия състав дините се използват в диетичното хранене (до 2.5 кг на ден) при заболявания на бъбреците (предпазват от образуване на камъни в бъбреците и при някои заболявания на сърцето), черния дроб и жлъчката, също и при лечение на подагра. Благодарение на ниското си калорийно съдържание се прилагат и в диети при

затлъстяване.

Съдържанието на въглехидрати в динята е по-ниско от това в зеления грах, ябълките, портокалите и е почти колкото в червения касис, малината и боровинката. Това я прави подходяща храна и за диабетици, които могат да консумират диня до 200-300 грама на ден. Тъй като динята съдържа плодова захар, която се усвоява без да изисква инсулин, плодът не вреди на диабетиците. Фруктозата дори подобрява работата на

черния дроб и заедно с това усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.

 

Динята се прилага и при лечение на  хроничен запек заради съдържащите се в нея магнезий и фина целулоза. Освен това тя регулира перисталтиката и стимулира отделянето на жлъчен сок. При диети с цел намаляване на телесното тегло динята е особено подходяща в случаите, когато в режима на хранене е предвиден разтоварващ ден.

 

 

 

Как да избираме диня?

 

 

Няма сигурен признак дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче или помолете предварително да ви я срежат. Абсолютно точен метод за определяне зрелостта на дините не съществува. Някои от признаците са, че при почукване зрялата диня издава чист, ясен, а не глух звук, жълто (а не бяло) петно на обратната страна, лъскава кора, а също така възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът.

 

  image Как се съхранява динята?

 

Динята позволява да бъде съхранявана на стайна температу

 

ра до 1 седмица, ако не е разрязана. В противен случай трябва веднага да бъде поставена в хладилник, като е най-добре да се консумира не по-късно от ден-два след това.


Източник:

Диня - свежият вкус на лятото   http://www.bb-team.org/articles/3592_dinya-svezhiyat-vkus-na-lyatoto#ixzz23mEN1Y6u
Копиране!





image







Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Едно вкусно лятно изкушение ...
17.08.2012 10:47
и полезно. Много хубав постинг, Иля !
Поздрав и приятни почивни дни !
цитирай
2. iliada1 - Любимо ,Таня!:))
17.08.2012 11:46
stela50 написа:
и полезно. Много хубав постинг, Иля !
Поздрав и приятни почивни дни !

Даже само заради него може да се съжелява ,че лятото не продължава !:)
цитирай
3. veninski - Поздрави от Павелско!
18.08.2012 12:05
Поздрави от Павелско!
цитирай
4. sparotok - !
19.08.2012 15:14
Лято без дини не е лято:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada1
Категория: Хоби
Прочетен: 618975
Постинги: 189
Коментари: 739
Гласове: 7610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930